Nu har ungdomarna sagt sitt om ”nya” Masthamnsgatan

Ungdomar Masthamnsgatan 2019

Under våren har tre gymnasieklasser fått komma med tankar och idéer om hur ”nya” Masthamnsgatan kan bli ett stråk där barn och unga vill vara. – Att få vara delaktig i skapandet av staden har varit väldigt roligt, säger Olivia Stark elev på Lindholmens tekniska gymnasium.

De tre gymnasieklasserna har under våren arbetat med gestaltningen av Masthamnsgatan under ledning av Göteborgs Stad och landskapsarkitekter från byrån Disorder. Eleverna har vid några tillfällen – både ute längs Masthamnsgatan och på möten – fört fram idéer och tankar om gatan. Nu är arbetet klart och ungdomarna har på en avslutande träff fått ta del av hur Göteborgs Stad har tagit hand om deras arbete.

Mycket av våra idéer kom med som till exempel många sittplatser och även platser där man kan sitta lite ifred. Det har varit spännande att se hur mycket förberedelser som krävs för att bygga en stad, säger Olivia Stark.

Elevernas idéer och tankar om Masthamnsgatan kan sammanfattas så här:

Alla aktiviteter ska vara gratis och man ska kunna delta både aktivt och passivt. Blanda gammalt och nytt, både byggnader och träd. Många ställen med olika slags mat, foodtrucks och caféer. Skapa öppna platser men också avskilda där man kan vara ensam eller med vänner. Även där man inte ser älven ska gatan präglas av vatten. Det bör även finns mycket växtlighet. Skapa roliga sittplatser, gärna med regnskydd, och solstolar. Utomhusbio och storbildsskärm för sportevenemang.

Ungdomarnas arbete har sammanställts i en rapport som ligger som underlag till gestaltningsförslaget som ska vara klart i sommar.

Fler intressanta nyheter